FAQs
Waarom gebruikt razzle fruitconcentraten en geen sappen?
Vruchtensappen zijn voor industriële productie van dranken verpakt in grote vaten van 200 liter. Eenmaal geopend moeten ze volledig worden geconsumeerd. Als startende onderneming werken we momenteel met kleinschalige productie. Hierdoor is het voor razzle erg moeilijk om met sappen te werken: het risico op aanzienlijke verspilling van sappen in de productie zou te groot zijn. We houden niet van voedsel weggooien! Wanneer we echter met fruitconcentraten werken, hebben we de mogelijkheid om met kleine bidons van 20 tot 25 kg te werken. Bovendien kunnen we ze ook in een vriezer bewaren, dus een ongebruikte bidon gaat niet verloren! Daarom hebben we ervoor gekozen om met concentraten te werken.
Wat zijn fruitconcentraten?
Fruitconcentraten zijn vruchtensappen waarvan een groot deel van het water is verdampt om een geconcentreerde versie van een sap te maken. Vaak is een fruitconcentraat een 6 tot 7 keer meer geconcentreerde versie van het sap.
Hoe worden biologische fruitconcentraten gemaakt?
Eerst wordt een traditioneel biologisch vruchtensap gemaakt: het fruit wordt geperst en gepasteuriseerd om de microbiologische activiteit te stoppen. Hierna wordt een concentraat gemaakt door het water te verdampen bij 50 tot 60°C, om het volume van het sap te reduceren tot 1/6 of 1/7 van het oorspronkelijke volume. Hierna worden de concentraten verpakt in bidons en ingevroren. Dus alleen de verdampingsstap is anders voor concentraten dan voor sappen. De natuurlijkheid van het productieproces van fruitconcentraat verschilt dus maar weinig van de productie van sap.
Wat is een kombucha concentraat?
In razzle wordt kombucha gebruikt als ingrediënt en bepaalt samen met de andere ingrediënten de typische smaak van razzle. Kombucha is een gefermenteerde thee: een traditionele thee wordt gedurende een bepaalde periode gefermenteerd met kombucha-fermenten (gist, specifieke culturen en bacteriën). Deze culturen maken tijdens de fermentatie zuren en andere smaakcomponenten aan die bijdragen aan de volle en andere smaak van razzle.
Bevat razzle levende kombucha culturen?
Razzle wordt in de fles gepasteuriseerd. Dit doen we voor een langere houdbaarheid van 1 jaar en om het op kamertemperatuur te bewaren, wat beter is met het oog op duurzaamheid en voedselverspilling. Een nadeel hiervan is wel dat de levende kombuchaculturen gedood worden. Aan de andere kant kunnen kombuchaculturen alcohol vormen tijdens de houdbaarheidsperiode als ze niet gepasteuriseerd worden, dus we beschouwen dit ook een beetje als winst!
Bevat razzle alcohol (door de kombucha)?
Gist in kombuchaculturen maakt tijdens de fermentatie een beperkte hoeveelheid alcohol aan. Hoewel het grootste deel van de alcohol wordt omgezet in azijn, kan een deel van de alcohol in de kombucha achterblijven. Door specifieke fermentatieparameters (tijd, temperatuur, …) aan te houden, kan de vorming van alcohol beperkt worden. De kombucha die razzle gebruikt, bevat 0,5 vol% alcohol. Bij razzle gebruiken we echter maar een beperkte hoeveelheid kombucha in ons recept, dus door de verdunning claimen we 0,0% alcohol.
Waar komt de sedimentatie in razzle vandaan?
Razzle is een natuurlijk product. Als er al bezinking optreedt, komt dat door de natuurlijke fruitconcentraten. Het heeft geen invloed op de smaak, gewoon één keer schudden voor het openen en genieten!